Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΑΣΤΟΥ

Ιστορία της Μονάδας Μαστού

Το 1999, με πρόταση του τότε Καθηγητή Χειρουργικής κ. Γ. Ανδρουλάκη και ομόφωνη γνώμη του Χειρουργικού Τομέα και της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφασίστηκε η ίδρυση της Μονάδας Μαστού με υπεύθυνο τον τότε Αναπλ. Καθηγητή Χειρουργικής κ. Γ. Ζωγράφο. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», η αρχική εγκατάσταση του ιατρείου πραγματοποιήθηκε στον 1ο όροφο του Παραρτήματος του Νοσοκομείου, σε χώρο που συστέγαζε τα εξωτερικά ιατρεία και άλλων ειδικοτήτων.

Το 2001, με δωρεά του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου επί προεδρίας Ε. Φραγκούλη, εγκαταστάθηκε στο Ισόγειο του Παραρτήματος, σε χώρο μερικής λειτουργίας του Ακτινολογικού Τμήματος, αναλογικός Μαστογράφος τύπου Mammomat 3000 της εταιρείας Siemens. Με ακόλουθη απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου (προεδρεία Χαρίκλειας Δημητριάδη), το Ιατρείο της Μονάδας Μαστού μεταφέρθηκε στον ίδιο χώρο και ξεκίνησε η λειτουργία του σε συνεργασία με το Ακτινολογικό Τμήμα (Δ/ντης Γ. Βρακατσέλης). Η εγκατάσταση αυτή στο νέο χώρο σήμανε ουσιαστικά την έναρξη λειτουργίας μιας οργανωμένης Μονάδας Μαστού με την ενεργό συμμετοχή του Ακτινολογικού Τμήματος.

Η σταδιακή απόκτηση, με δωρεές μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, όπως το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (πρόεδρος Ε. Φραγκούλης) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειου», μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και η ταυτόχρονη ανάδειξη του κλινικού έργου και της προτίμησης των ασθενών, κατέστησαν τη Μονάδα Μαστού την πλέον πλήρη στον Ελληνικό χώρο και ισότιμη με τις καλύτερες του εξωτερικού.

Το 2015 επετεύχθη η πλήρης τεχνολογική αναβάθμιση και κτηριακή ανακαίνιση της Μονάδας Μαστού της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών  στο Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της οικογένειας του κ. Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Η μοναδικότητα της Μονάδας Μαστού έχει δημιουργήσει ευμενή σχόλια και αναγνώριση από ποικίλους φορείς και επέτρεψε την ανάπτυξη συνεργασίας με πολλά εργαστήρια, ιδρύματα και φορείς όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Βιοχημείας ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΕΜΠ, το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο κ.α.